Sumo

Tajfuni so se poskrili in tako kot pravi stari pregovor za vsakim dežjem posije sonce.
Tokrat nekaj besed o Sumu. Skoraj vsi ste že verjetno slišali za “zavaljene” japonske borce, ki se borijo za vsakoletni prestol. Festival poteka 3× letno v Tokyu in traja pribljižno dva tedna. Med seboj tekmujejo v različnih kategorijah od najnižje “juryo” do najvišje ”yokozuna”. Če ste na Japonskem januarja, maja ali septembra se seveda kot vsak nadobuden turist tega festivala morate udeležiti in si zadevo ogledati v živo.

Misija številka 1. Kako dobiti poceni vstopnice? Najcenejše so tiste, kateri sedeži so nerezervirani, teh je na voljo vsak dan 400, za njih pa je pač treba zgodaj vstati in se postaviti v vrsto še preden se blagajne odprejo:)

Moram priznati, da v živo zgleda zadeva še kako zanimiva. Borci gredo na nož. Resnici na ljubo je zadeva spiritualno versko zgodovinskega značaja in poteka po strogih pravilih in zaporednjih. Kot zanimivost naj omenim da je med tekmovalci tudi predstavnik iz Bulgarije, ki se je za zadevo odločil pred nekaj leti in posega po najboljših rezultatih. Trenutno je v kategoriji “ozeki”, slednja je takoj za najboljšo ”yokozuna”.

Krivec za fotografije, kot ponavadi Olympus E-500.

Sumo arena    Obred pred borbo    Finalni dvoboj

Sumo    Zmagovalec dneva v najboljši kategoriji

Leave a Reply