Archive for september, 2007

Sumo

torek, september 11th, 2007

Tajfuni so se poskrili in tako kot pravi stari pregovor za vsakim dežjem posije sonce.
Tokrat nekaj besed o Sumu. Skoraj vsi ste že verjetno slišali za “zavaljene” japonske borce, ki se borijo za vsakoletni prestol. Festival poteka 3× letno v Tokyu in traja pribljižno dva tedna. Med seboj tekmujejo v različnih kategorijah od najnižje “juryo” do najvišje ”yokozuna”. Če ste na Japonskem januarja, maja ali septembra se seveda kot vsak nadobuden turist tega festivala morate udeležiti in si zadevo ogledati v živo.

Misija številka 1. Kako dobiti poceni vstopnice? Najcenejše so tiste, kateri sedeži so nerezervirani, teh je na voljo vsak dan 400, za njih pa je pač treba zgodaj vstati in se postaviti v vrsto še preden se blagajne odprejo:)

Moram priznati, da v živo zgleda zadeva še kako zanimiva. Borci gredo na nož. Resnici na ljubo je zadeva spiritualno versko zgodovinskega značaja in poteka po strogih pravilih in zaporednjih. Kot zanimivost naj omenim da je med tekmovalci tudi predstavnik iz Bulgarije, ki se je za zadevo odločil pred nekaj leti in posega po najboljših rezultatih. Trenutno je v kategoriji “ozeki”, slednja je takoj za najboljšo ”yokozuna”.

Krivec za fotografije, kot ponavadi Olympus E-500.

Sumo arena    Obred pred borbo    Finalni dvoboj

Sumo    Zmagovalec dneva v najboljši kategoriji

Tajfun direktno proti Tokyu

četrtek, september 6th, 2007

Veter, dež in strah… Bomo videli jutri zjutraj kaj bo ostalo od mesta. :) Upam, da res ne bo kaj hujšega. Načeloma so tile septemberski tajfuni na Japonskem že prava stalnica in napoved konec poletja. To poletje je bilo res vroče in sparno, če se spomnim nekaj dni nazaj ko je max temperatura v Kyotu presegla 40°C. Trenutno je zunaj še “zatišje pred nevihto”, ampak so se pa ljudje že poskrili v svoje domove na varno… Tokyo naj bi po napovedih dosegel ob 3am po lokalnem času.

Še slikovni dokaz, da je res pravi.

Tajfun Tokyo

IAAF Athletics - Osaka 2007

sobota, september 1st, 2007

Slučaj je naletel tako, da se je popotovanje po Japonski izteklo v prid velikim dogodkom. Eden izmed njih je seveda tudi svetovno prvenstvo v atletiki - Osaka 2007. Včeraj smo šli navijat za naše male Slovenčke, ki pa po rezultatih sodeč sploh niso “mali”. Glede na našo majhnost (2 mio) smo več kot vrhunski špotniki in se v skupnem seštevku uvrščamo med prvih 15 držav od 205 sodelujočih!

Joost iz Belgije se je žrtvoval in zjutraj zgodaj vstal (7 am), da je dobil še pravočasno vstopnice za večerni dogodek. Glede na študentski žep smo seveda posegli po tistih najcenejših (arena C), pa še te so bile 5000 YEN/ osebo. Le te so bile zvečer, tako kot vsak dan, razprodane :).

Naša Marija Šestak se je odlično odrezala in dosegla 5. mesto na svetu v kategoriji troskok (14.72 m). Sonji Roman se nažalost ni uspelo uvstiti v finale (1500m), tempo v drugi skupini je bil res hud. Dosegla pa je najboljši rezultat v sezoni za SLO. (4:08.60 ). Čestitke obema in vsem našim atletom. Za nameček pa še nekaj mojih fotografij.

Marija Šestak    Marija Šestak    Marija Šestak v skoku

Marija Šestak    Slovenska atletska delegacija    Slovenska atletska delegacija - in slovenski navijaški dodatek